Manufacture of Biodegradable Plastics from Cassava Starch (Manihot Escullenta) with Variable Glycerol Plasticizers and Chitosan Reinforcement
Main Article Content
Abstract
Downloads
Article Details
COPYRIGHT POLICY
The author(s) of an article published in the Journal of Applied Sciences and Advanced Technology (JASAT) retains ownership of the intellectual property rights in work (s).
PUBLISHING RIGHTS
The author(s) of an article published in the Journal of Applied Sciences and Advanced Technology (JASAT) have unrestricted publication rights. The authors give the Journal of Applied Sciences and Advanced Technology (JASAT) the right to publish the article and designate the Faculty of Engineering Universitas Muhammadiyah Jakarta Publishing as the original publisher of the article.
LICENSING POLICY
JASAT is an open-access journal that follows the Creative Commons Non-Commercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), which states that:
Under this license, the reusers must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. Users may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses users or their use.
Please take the time to read the whole license agreement (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). As long as reusers follow the license conditions, the owner cannot withdraw these freedoms. The following components are included under this license:
Attribution: Users must provide appropriate attribution, including a link to the license, and indicate whether or not they made any modifications. Users are free to do so reasonably, but not in a manner that indicates the licensee approves of their usage.
NonCommercial: Users may not use the material for commercial purposes.
References
Indriana, S. I. (2015). Pemanfaatan Tepung Kulit Singkong (Manihot Utilissima) Untuk Pembuatan Plastik Ramah Lingkungan (Biodegradable) Dengan Penambahan Gliserol Dari Minyak Jelantah.
Cengristitama., & Ramlan, S. (2022). Pengaruh Penambahan Plasticizer Gliserol dan Kitosan Terhadap Karakteristik Plastik Biodegradable Berbahan Dasar Pati Sukun. (TEDC Vol.16, No.2).
Ismaya, F., Fithriyah, N. H., & Hendrawati, T. Y. (2021). Pembuatan dan Karakterisasi Edible Film dari Nata De Coco dan Gliserol. 13(1). https://doi.org/10.24853/jurtek.13.1.81-88
Apriyansyah, Nugrahani Ratri. A., & Ismiyati. (2022). Preparation and Characterization of Mechanical Properties Improved Bioplastics from Rice Bran with Varying Glycerol Volume.
Maneking, E., Sangian, H., & Tongkukut, S. (2020). Pembuatan dan Karakterisasi Bioplastik Berbahan Dasar Biomassa dengan Plasticizer Gliserol. Jurnal MIPA (Vol. 9, No.1). https://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/jmuo
Krisnadi, R., Handarni, Y., Udyani, K., & Kimia, J. T. (2019). Pengaruh Jenis Plasticizer Terhadap Karakteristik Plastik Biodegradable dari Bekatul Padi.
Yustinah., Noviyanti, S., Hasyim, U. H., Syamsudin AB. (2019). Pengaruh Penambahan Kitosan dalam Pembuatan Plastik Biodegradable dari Rumput Laut Gracilaria Sp dengan Pemlastik Sorbitol.
Selpiana., Jeo, F. R., & Yordan, K. (2020). Pembuatan Plastik Biodegradable dari Tepung Nasi Aking.
Marlina, L., Tsania, N., & Achmad, F. (2021). Pengaruh Variasi Penambahan Kitosan dan Gliserol Terhadap Karakteristik Plastik Biodegradable dari Pati Ubi Jalar (Vol. 15, Issue 2).
Elly Agustin, Y., & Samuel Padmawijaya, K. (2016). Sintesis Bioplastik dari Kitosan-Pati Kulit Pisang Kepok dengan Penambahan Zat Aditif.
Nafiah., Asyiah, I., & Fikti, K. (2017). Kajian Etnobotani Tanaman Singkong yang Berpotensi sebagai Obat oleh Masyarakat Kabupaten-Bondosowo. http://jurnal.unej.ac.id/index.php/STF
Aripin, S., Saing, B., & Kustiyah, E. (2017). Studi Pembuatan Bahan Alternatif Plastik Biodegradable dari Pati Ubi Jalar dengan Plasticizer Gliserol dengan Metode Melt Intercalation. Jurnal Teknik Mesin, 6(2), 18.
Dewi, S. R., Chairunisa, N. N., Nugrahani, R. A., Ningsih, T. D., Fithriyah, N. H., & Kosasih, M. (2020). Pembuatan dan Karakterisasi Kelarutan dalam Air dan Biodegradibilitas Bioplastik dari Campuran Dedak Padi-Jagung. Seminar Nasional Penelitian LPPM UMJ Website: http://jurnal.umj.ac.id/index.php/semnaslit E- http://jurnal.umj.ac.id/index.php/semnaslit
Nugraha, L. A., Triastianti, R. D., & Prihandoko, D. (2020). Uji Perbandingan Plastik Biodegradable Pati Singkong dan Pati Kentang terhadap Kekuatan Tarik dan Pemanjangan. Jurnal Rekayasa Lingkungan, 20.
Hartatik, Y., Nuriyah, L., & Iswarin. (2014). Pengaruh Komposisi Kitosan terhadap Sifat Mekanik dan Biodegradable Bioplastik.
Alim, M. D., Karangan, A., Suprihatin., & Nandini, A. (2023). Pemanfaatan Limbah Nasi Aking pada Pembuatan Bioplastik dengan Kitosan dan Plasticizer Gliserol. In Jurnal Teknik Kimia (Vol. 17, Issue 2).
Selpiana., Patricia., & Anggraeni, C. (2016). Pengaruh Penambahan Kitosan dan Gliserol pada Pembuatan Bioplastik dari Ampas Tebu dan Ampas Tahu. In Jurnal Teknik Kimia (Vol.22, No.1).
Hidayat, F., Syaubari., & Salima, R. (2020). Pemanfaatan Pati Tapioka dan Kitosan dalam Pembuatan Plastik Biodegradable dengan Penambahan Gliserol sebagai Plasticizer. Jurnal Litbang Industri, 10(1), 33. https://doi.org/10.24960/jli.v10i1.5970.33-38
Solekah, S., Sasria, N., & Dewanto, H. (2021). Pengaruh Penambahan Gliserol dan Kitosan Kulit Udang terhadap Biodegradasi dan Ketahanan Air Plastik Biodegradable. In Jurnal Ilmu Kimia dan Terapan (Vol. 8, Issue 2).
Nurhidayanti, N., Wardani, I., & Ilyas, N. (2021). Studi Optimasi Komposisi Gliserol dan Kitosan terhadap Karakteristik Sifat Fisik Plastik Biodegrable dari Limbah Nasi Aking dan Tepung Tapioka. In Jurnal Ecotrophic (Vol. 15, No.1, ISSN:2503-3395)