KEMISKINAN BANDAR: KESEDARAN TERHADAP KEPERLUAN NUTRISI PELAJAR SMK ANDERSON IPOH, PERAK, MALAYSIA

Mohamad Hamka bin Mohd Ikmal Hisham, Mohd Haizzan Yahaya

Abstract


Perak merupakan antara sebuah negeri di Malaysia yang sedang giat membangun dari segi pembangunan dan mempunyai struktur ekonomi baik. Pembangunan di negeri ini sedikit sebanyak memberi kesan terhadap golongan miskin yang tinggal di bandar hingga terpaksa menjalani kehidupan yang agak sukar. Sehubungan itu, kemiskinan bandar mampu memberi impak terhadap perkembangan nutrisi dalam kehidupan kanak-kanak dan menjadi suatu permasalahan dalam kajian ini. Negeri Perak telah mencatatkan peningkatan terhadap golongan miskin bandar pada tahun 2014 ke 2015 dengan angka dari 1,631 orang kepada 1,937 orang. Hal ini akan menyebabkan keperluan nutrisi harian mereka harus dijaga dengan baik bagi mengelakkan permasalahan yang buruk berlaku dalam kehidupan kanak-kanak seperti penyakit dan tumbesaran terbantut. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis samada kemiskinan bandar mempengaruhi keperluan nutrisi harian pelajar SMK Anderson diikuti untuk mengetahui kesedaran pelajar mereka terhadap keperluan nutrisi harian. Hasil kajian mendapati terdapat responden menghadapi kesukaran untuk mendapatkan makanan sihat akibat dariapda kemiskinan bandar yang dihadapi dan majoriti daripadanya tidak tahu mengenai kepentingan keperluan nutrisi dalam harian. Reka bentuk kajian kualitatif telah digunakan dengan kaedah analisis tematik (Thematic Analysis) merangkumi temubual secara mendalam (In-depth Interview) bersama 12 orang pelajar sekolah yang tergolong dalam kelompok miskin bandar. Oleh itu, kajian ini penting terhadap praktis kerja sosial dalam membentuk sebuah model intervensi bagi membantu kanak-kanak supaya mempunyai kesedaran terhadap keperluan nutrisi harian. 

Keywords


Miskin Banda;, Nutrisi; Kerja Sosial

Full Text:

PDF

References


Aboo Talib, K. (2016). Dilema Kemiskinan : Falsafah , Budaya dan Strategi. Akademika, 86(2), 65–78.

Atik, D., & Ertekin, Z. O. (2011). Children ’ s perception of food and healthy eating : dynamics. Consumer Studies, 1–7.

Bouis, H. E., Eozenou, P., & Rahman, A. (2011). Food prices , household income , and resource allocation : Socioeconomic perspectives on their effects on dietary quality and nutritional status. Food and Nutrition Bulletin, 32(1), 14–23.

Chatterjee, P. (2019). Tackling social determinants to reduce child malnutrition. The Lancet Child and Adolescent Health, 3, 140–141. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1016/S2352-4642(19)30036-7

De Silva, M. J., & Harpham, T. (2005). Maternal social capital and child nutritional status in four developing countries. Journal of Epidemiology and Community Health, 59(12), 1060–1064.

Habib, F. Q., Dardak, R. A., & Zakaria, S. (2011). Consumers’ Preference And Consumption Towards Fast Food: Evidences From Malaysia. BMQR, 2(1), 21. Retrieved from http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/880/1/AJ_FARZANA QUOQUAB HABIB BMQR 11.pdf

Hart, K. H., Bishop, J. A., & Truby, H. (2002). An investigation into school children ’ s knowledge and awareness of food and nutrition. The British Dietetic Association Ltd, (15), 130. Retrieved from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-277X.2002.00343.x

Harter, K. (2017). Nutrition and the Person-in-Environment Perspective : Implications for Social Work Nutrition and the Person-in-Environment Perspective : Implications for Social Work. Graduate Research and Creative Practice at ScholarWorks.

Jabatan Perangkaan Malaysia. (2017). Jumlah Penduduk Miskin & Miskin Tegar Di Negeri Perak. Putrajaya. Retrieved from http://www.data.gov.my/data/ms_MY/dataset/penduduk-miskin-dan-miskin-tegar-di-perak

Jabatan Perangkaan Malaysia. (2019). Poket Stat Negeri. Perak.

Jamison, D. T., Feachem, R. G., Makgoba, M. W., Bos, E. R., Baingana, F. K., Hofman, K. J., & Rogo, K. O. (2006). Disease and Mortality in Sub-Saharan Africa (2nd ed.). Washington, DC: The World Bank.

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. (2019). Program Pembasmian Kemiskinan Bandar. Putrajaya. Retrieved from http://www.kpkt.gov.my/index.php/pages/view/285

Kostanjevec, S., Jerman, J., & Koch, V. (2011). The Effects of Nutrition Education on 6th graders Knowledge of Nutrition in Nine-year Primary Schools in Slovenia. Mathematics, Science & Technology Education, 7(4), 243–252.

Mowafi, M., & Khawaja, M. (2005). Poverty. Journal of Epidemiology and Community Health, 59(4), 260–264.

Normann, K. Von. (2009). The impact of lifestyles and food knowledge on the food patterns of German children. Consumer Studies, 33, 382–391.

Pusat Kesihatan USIM. (2017). Kesedaran terhadap amalan pemakanan seimbang dikalangan pelajar. Retrieved from https://www.usim.edu.my/news/in-our-words/kesedaran-terhadap-amalan-pemakanan-seimbang-dikalangan-pelajar/

Sridhar, K. S. (2015). Is Urban Poverty More Challenging than Rural Poverty? A Review. Environment and Urbanization ASIA, 6(2), 95–108.

United Nations Childrens’ Fund. (2013). Improving Child Nutrition - The achievable imperative for global progress. New York.

United Nations Childrens’ Fund. (2018). Kanak- kanak Pinggiran : Satu Kaji Selidik Mengenai Kemiskinan dan Penafian Hak Kanak-Kanak Bandar di Flat Kos Rendah di Kuala Lumpur.

US Department of Health and Human Services. (2015). Dietary Guidelines for Americans. United States Of America.

Younis, K., Ahmad, S., & Badpa, A. (2015). Malnutrition : Causes and Strategies. Food Process and Technology, 6(4).


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL WORK (ICSW)
Faculty of Social Sciences and Political Sciences
University of Muhammadiyah Jakarta

e-ISSN:

Powered by Puskom-UMJ