ANALISIS KANDUNGAN ZAT PENGAWET BORAKS PADA JAJANAN SEKOLAH DI SDN SERUA INDAH 1 KOTA CIPUTAT

Apri Utami Parta Santi

Abstract


This research is motivated by the proliferation of street food sellers who use harmful preservatives. Many snacks sellers in front of SDN Serua 1 be the reason researchers wanted to know whether the snacks contain preservatives borax. This type of research is descriptive laboratory. The study was conducted by interviewing sellers and doing a simple examination and laboratory with colorimetric method. The population in this study street food seller who trade outside the school fence SDN Serua 1. Snacks that have been analyzed in laboratory is negative, which means all food contains no preservatives borax. So snacks in front of SDN 1 Serua safe for consumption by the students and surrounding communities

Full Text:

PDF

References


Afrianti,L.H. 2005. Bahan Tambahan Makanan TAK Sekedar Bahan Tambahan. http://www.pikiranrakyat.com/cetak2005/0205/24/cakrawala/penelitian01.htm. Diakses 08-08-15.

Effendi, S. 2004. Penggunaan Bahan Tambahan Makanan . http://www.mediaindonesia.co.id. Media Indonesia Jakarta. Diakses tanggal 08-08-15.

Harsojo & Kadir. 2013. Penggunaan Formalin dan Boraks serta Kontaminasi Bakteri Pada Otak-Otak. Jurnal Iptek Nuklir Ganendra vol.16 (1) : 9-16.

Hermana. 1991. Iradiasi Pangan. Bandung : ITB.

Nevrianto, R. 1991. Ancaman Boraks lewat bakso. Jakarta : PT.Grafiti .

Notoatmojo, Soekidjo. 2003. Pendidikan dan Perilaku kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta

Riandini, N. 2008. Bahan Makanan dalam Makanan dan Minuman. Bandung: Shakti adiluhung.

Sediaoetomo,A.D. 2000. Ilmu Gizi Jilid 1. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Simpus. 2005. Bahaya Boraks , Pengantar Teknologi Pangan. Jakarta: Intisari Pustaka Utama.

Subiyakto,M.G. 1991. Bakso, Boraks dan Bleng. Jakarta : PT.Gramedia.

Sugiyatmi, Sri. 2006. Analisis Faktor-faktor Risiko Pencemaran Bahan Toksik Boraks dan Pewarna pada Makanan Jajanan Tradisional yang Dijual di Pasar-pasar Kota Semarang tahun 2006. Tesis. Semarang : Universitas Diponegoro.o

Suhanda, R. 2012. Higiene Sanitasi Pengolahan dan Analisa Boraks pada Bubur Ayam yang dijual di Kecamatan Medan Sunggal tahun 2012. Skripsi. Medan : Universitas Sumatera Utara.

Tumbel, M. 2010. Analisis Kandungan Boraks dalam Mie Basah yang Beredar di Kota Makasar. Jurnal Chemica vol 11 (1): (57-64).

Widyaningsih, T.D dan Murtini, E.S. 2006. Alternatif Pengganti Formalin Pada Produk Pangan. Jakarta: Trubus Agrisarana.

Winardi, J. 2004. Manajemen Perilaku Organisasi. Jakarta : Prenada Media.

Witono. 2013. Paper Test-Kit Sederhana Untuk Analisis Kadar Boraks Dalam Makanan. http://fmipa.uny.ac.id/berita/paper-test-kit-sederhana-untuk-analisis-kadar-boraks-dalam-makanan.html. Diakses 21-10-2015 pukul 21.00 WIB.

Yuliarti, N. 2007. Awas Bahaya di Balik Lezatnya Makanan. Yogyakarta: Andi


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Powered by Puskom-UMJ